Zabranjeno pušenje
Dom omladine Beograda
12. Decembar 2009.
Organizator: Long Play

14. decembar 2009.

 
 
 
  Sarajevska verzija grupe Zabranjeno pušenje predvođena Sejom Sexonom održala je sve ove godine kontiniutet u svom diskografskom a i koncertnom radu. Povodom objavljivanja novog albuma Muzej revolucije bend je održao koncert u Domu Omladine Beograda u gornjoj Sali Amerikana, ranijem Pogonu.

Činjenica da su posetioci koncerta znali napamet sve reči svih pesama, dovoljno je govorilo o posvećenosti obožavalaca grupe. Nijh se moglo podeliti na dve grupe: starije fanove, one prvobitne grupe i podmladak, koji je naročito bio brojan na koncertu.
Atmosfera pre nastupa je bila prava navijačka, pevali su se delovi pesama, vijorili Željini šalovi kao i veliki natpis koji su nosili mladi posetioci.
Takođe su primećene i majice sa motivom sa omota novog albuma - digitalnom zvezdom petokrakom, ali i starije. Najviše simpatija je pobrala majica na kojoj je s jedne strane bio znak Zabranjeno pušenje (ali ne cigareta!) a s druge strane natpis Jugo 45 (jedan od relativno novijih hitova grupe).


Sejo je bio jako dobar konferansije i odličan vokalista tako da je lako zapalio publiku koja je sve vreme pevala sa grupom. Prošavši intenzivno kroz novi, poprilično dobar album i izvodeći pesme "Muzej Revolucije", "Modni Guru","Kladimo se","Samir-time","Kada Sena pleše" grupa je pokazala izvrsnu uvežbanost i predanost na koncertu.



Ipak emotivni  vrhunci albuma su bili i na koncertu - pesme "Ustanova" i "Tijesno".
Bend je prašio sve vreme ali ipak briljirali su Toni Lović - gitare i Robert Boldižar - violina. Ni ostali nisu zaostajali, posebno Paul Kempf na klavijaturama. Osim gitariste i basiste svi ostali su pevali prateće vokale.
Naravno grupa je protutnjala i kroz svoje najveće hitove: "Zenica bluz","Šeki","Dan kad je otišo Hase","S one strane ulice","Pišonja i Žuga","Hadžija il bos","Fikreta","Jugo 45"...
Nadahnuta i izuzetno energična svirka drmale su celu salu puna dva sata i pedeset minuta.
Bilo je tu mesta i za solo tačke gitariste,violiniste ("Bumbarov let") i klavijaturiste (inače klasično obrazovanog muzičara), pa i za jedan čardaš.
Radovanju nikad kraja!!!!

Inače smatramo da je grupa malo preterala u dužini svirke, pa je deo publike izgubio koncentraciju i počeo je ranije da napušta koncert ali najvatrenije "jezgro" je ostalo verno do kraja nastupa.
Jedan jako pošteno zamišljen, izveden i odsviran koncert koji je podsetio na neka druga vremena ali i koji je pokazao da grupa Zabranjeno pušenje još zna i ume, i može da stvara novu kvalitetnu muziku.



tekst - slobodan Vlaketić
Fotografije - Nebojša mićković

 
 

koncerti

Nesalomivi
Dom omladine Beograda
10.12.09.




Pet Shop Boys
KC Dražen Petrović
29.11.09.




Fit
Livingroom, SKC
27.11.09.




Wovenhand
Dom omladine Beograda
25.11.09.




Johnny Winter
Dom omladine Beograda
24.11.09.




Diana Krall
Univerzalna sala, Skoplje
20.11.09.